dilluns, de juny 13, 2011

Molt més que 4 cançons, (Carla González)



Enguany el mes de juny ens ha dut pluja, i és mentre plou que escolto, amb els ulls tancats i tots els sentits ben desperts, les noves cançons de Petit. I penso que són la millor companyia per als dies en què decidim treure la pols a la melangia i aprendre a conviure-hi. Però quan torno a escoltar les cançons de Petit el sol banya els terrats de la vila de Gràcia i l'eufòria   ̶ interior i exterior ̶  no és latència sinó esclat. Penso llavors que són la banda sonora perfecta per als dies en què la felicitat ens esclata a les mans i el cel s'omple de ressons de joia.

velvet





A 4 Songs trobem textures que es fan, es desfan i es refan. La cançó que obre el disc, Velvet, és una mena de bogeria acústica i lírica. Paraules i acords s'hi combinen per crear un ritme picat, gairebé frenètic, que ens obliga a moure el cap, els peus, el cos.  Blackbird Daisy, en canvi, té un ritme pausat que ens recorda a una passejada gens apressada un capvespre de diumenge. La veu de Joan i Mia són sincronia i harmonia, calma i esclat, un frec (suau) a la galta. About you és una història d'amor i desamor, però no només això. De fet, com en totes les lletres de Joan Castells, s'hi dibuixen línies sinuoses que tracen un camí ple de meandres, d'interrogants, de veritats que sovint no volem veure. Goodnight és la soledat feta cançó. I és les pors i els dubtes, però també la valentia d'enfrontar-s'hi.


blackbird daisy

En aquest nou viatge pel món dels somnis, els clams i les declaracions més sinceres, Joan Castells (guitarres i veus) s'ha acompanyat d'una molt bona tripulació: Lluís Bestard (bateria), Alberto Pérez (contrabaix) i Mia Salazar (veus). Entre tots quatre han bastit un disc d'una qualitat, coherència i honestedat excel·lents.

Després de Loveshines Firefly, un disc que hauria de sonar als reproductors de cada casa, Joan Castells ens fa un nou regal amb aquestes quatre cançons que escolto una vegada i una altra i una altra, sense aturall. I voldria que no s'acabessin mai, que ressonessin pertot, que l'emoció que sento en escoltar-les fos infinita. 

about you





Petit continua sent Petit, i esperem que sigui així per molts anys, però el ben cert és que aquest disc fa palès un creixement que es tradueix en maduresa creativa. Per viure, cal caminar, com també cal fer-ho per fer noves i bones cançons. En Joan Castells va fent passes que no són petites, sinó de gegant. Passes fermes, com l'illa que l'ha vist créixer. 


goodnight

Carla González, periodista